Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Literaire avond met Özcan Akyol

maart 24 @ 19:30 - 21:30

Evenement Navigatie

LITERAIRE AVOND

IN VERBAND MET HET CORONA VIRUS GAAT DEZE AVOND NIET DOOR

BEWAAR WEL UW KAARTJE !

Datum              Dinsdag 24 maart 2020, 19.30 uur.

Plaats              Kunstkamer, Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse

Door                Özcan Akyol

Toegang          € 10,00, leden en donateurs € 7,50

Kaartverkoop uitsluitend vooraf via Bibliotheek Oosterschelde
Plaatsen zijn beperkt dus vol is vol.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek.

 Özcan Akyol (Deventer, 7 april 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer. Naast zijn literaire werk is of was hij columnist voor een combinatie van het Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen, VARAgids, Nieuwe Revu (2014 – 2018) en Helden. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in onder andere Hard gras en Viva Mama. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s.

Akyol studeerde na de mavo journalistiek en Nederlands. De laatste studie heeft hij niet afgerond. In september 2011 debuteerde Akyol met het korte verhaal Zero Impact in de bundel WTF? Volwassen worden na 11 september, een boek met verhalen van 21 auteurs over de invloed van aanslagen op 11 september 2001 op hun leven.

In oktober 2012 verscheen zijn debuutroman Eus bij uitgeverij Prometheus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen uit een gastarbeidersgezin die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen. Het werk werd als een gedeeltelijk autobiografische schelmenroman gepresenteerd. Eus kreeg voor en bij verschijning veel aandacht in de Nederlandse media. Er werden in een week tijd 10.000 exemplaren verkocht. Een maand na het verschijnen werden de filmrechten gekocht door Eyeworks.

De schrijver is vanaf dat moment naast schrijver ook opiniemaker. Hij is met enige regelmaat op televisie om zijn mening te geven over de actualiteit, bijvoorbeeld in programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw.

In mei 2014 schreef hij samen met Twitterfenomeen @Dublanqebogarde de bundel Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?, een citatenboek over absurde omgangsnormen op en rond het voetbalveld.

In het najaar van 2014 verscheen het eerste kinderboek van Akyol: Wij vieren geen feest. In dit verhaal gaat een jongetje op kerstavond op zoek naar hulp voor zijn zieke broer. Hij stuit op veel weerstand en leert een harde les. Het boek verscheen in een kleine oplage.

In februari 2016 verscheen zijn tweede roman, getiteld Turis. Hierin gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader, teneinde zijn ouders uit elkaar te drijven. Het boek werd als literaire fictie gepresenteerd, hoewel het verhaal veel gelijkenissen met het echte leven van de schrijver zou vertonen.

In 2017 werd de door Akyol gemaakte televisiedocumentaire serie De neven van Eus op NPO2 en VRT uitgezonden.[ Hierin bezoekt hij Turkije met daar wonende familieleden als zijn belangrijkste gidsen.

Vanaf december 2017 maakt Akyol voor de BNNVARA het nachtelijk radioprogramma Onze man in Deventer. Hij interviewt daarin een gast in zijn huis in Deventer. Het programma wordt live uitzonden op NPO Radio 1. Sinds december 2018 is het vast opgenomen in de wekelijkse programmering van NPO Radio 1.

Op 30 januari 2019 won Özcan Akyol met zijn nachtprogramma ‘Onze Man in Deventer’ de Nachtwacht Award 2019. Voor 2020 schrijft hij het Boekenweekessay, dat bij de Boekenweek hoort.

Bron Wikipedia

Als opbouwende dwarsdenker zal het grasduinen Eus niet vreemd zijn.


 

Gegevens

Datum:
maart 24
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Kunstkamer Holland Huis
Laban Deurloostraat 28
Scherpenisse, Zeeland 4694 BR Nederland
+ Google Maps
Iconic One Theme | Powered by Wordpress