Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Erkenning en actief pluralisme door drs. Jan v.d. Mooren

mei 8 @ 19:30 - 21:30

 

PROEFSCHRIFT : ERKENNING EN ACTIEF PLURALISME

Datum             Woensdag 8 mei 2019, 19.30 uur.

Plaats              Oudelandsestraat 11, Tholen

Door                Drs. Jan van der Mooren, filosoof

Toegang          € 10,00, leden en donateurs € 7,50

 

“Hoe kunnen we in onze levensbeschouwelijk diverse samenleving met elkaar in gesprek blijven?” Dat was de uitgangsvraag voor het schrijven van zijn masterscriptie en die vraag houdt Van der Mooren ook nu nog vrijwel dagelijks bezig. Soms wanhoopt hij dat het mogelijk is, dan weer gelooft hij er vol in.

Geïsoleerd opgevoed binnen een Hervormd gereformeerde Bondsomgeving (HHK) ervoer hij als kind al dat vragen stellen vaak wordt opgevat als het uiten van kritiek. In plaats van antwoord te krijgen op de vraag die je stelt, kom je veelal terecht in discussies die erop gericht zijn de ander te overtuigen van het eigen gelijk. Op samenlevingsniveau resulteert die manier van doen in scherpe tegenstellingen en loopgravenjournalistiek.

Zijn afstudeeronderzoek bracht Van der Mooren op het spoor van twee filosofische ankerbegrippen: de filosofie van ‘erkenning’ (van Axel Honneth) en ‘actief pluralisme’ (Guido Vanheeswijck). In zijn lezing gaat hij in op wat deze ankerbegrippen behelzen. Hij gelooft dat praktische uitwerking ervan kan bijdragen aan het gesprek dat we in de publieke ruimte met elkaar zouden moeten voeren. Tijdens het tweede gedeelte van de avond nodigt Van der Mooren u graag uit om aan de hand van enkele uitdagende vragen mee te denken over hoe het zo dringend nodige gesprek zinvol gevoerd kan worden

Gegevens

Datum:
mei 8
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Tholen
Oudelandsestraat 11
Tholen, Zeeland 4691 BJ Nederland
+ Google Maps
Website:
www.vrijzinnigentholen.nl
Iconic One Theme | Powered by Wordpress